Syndikovaná pôžička

Pýtate sa, čo je syndikovaný úver? My Vám to vysvetlíme. Syndikovaný úver je vlastne zložená pôžička, kde financie neposkytuje iba jeden veriteľ, teda banka, ale je ich podstatne viac. Banky potom ponúkajú odberateľovi enormne vysoké pôžičky. Tieto pôžičky využívajú najmä veľké firmy alebo vlády štátov. Môžu slúžiť napríklad na opravu diaľnice. Výška takejto pôžičky bude určite presahovať niekoľko desiatok miliónov eur.

Ako fungujú?

Syndikovaný úver má vždy nejakého manažéra, teda banku, ktorá túto pôžičku sprostredkúva a riadi. Klient podpisuje s touto bankou zmluvu. Banka si potom hľadá syndikátov, ktorý priložia ruku k dielu a stanú sa syndikátmi poskytujúcimi financie. Každá banka má svoje podmienky a zmluvy a ostatnými väčšinou nemá nič spoločné. Banky tým šetria svoj čas a znižujú riziko úveru.

Pri bezproblémovom splatení syndikovaného úveru klient získava zápis v obchodnom registri. Neskôr môže kvôli tomuto zápisu oveľa ľahšie vybaviť syndikovaný úver a jeho výška taktiež porastie.

Komu je úver určený?

Ak sa pýtate, kto si môže takúto vysokú pôžičku vziať, tak odpoveď je ľahká. Najväčší záujem o syndikovaný úver majú veľké firmy a vlády. Ak vláda potrebuje postaviť diaľnicu, rekonštruovať prezidentský palác alebo veľká firma potrebuje novú pobočku, práve tento úver je pre nich ako stvorený.

Ďalší záujemcovia:

  • mestá
  • obce
  • samosprávne celky
  • finančné inštitúcie

Výhodou syndikované úveru je najmä zníženie rizika pre investorov. Klient taktiež získa optimálnu trhovú cenu a individuálne riešenie, keďže s manažérskou bankou si stavia spoločné podmienky. Najväčšou výhodou úveru je určite jeho výška. Napr. banka KB ponúka 500 miliónov až 10 miliard českých korún. Výška tejto pôžičky je obrovská.

5/5 - (1 vote)
Ivan Kudroč

Ivan Kudroč

Redaktor portálu xPozicky.sk. Vyštudoval ekonomickú univerzitu a zaujíma sa o rôzne finančné produkty, makroekonomiku, spotrebiteľské správanie a investovanie. Rád trávi čas s rodinou a priateľmi a okrem toho píše pre viacero internetových magazínov o bývaní alebo cestovaní.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *