Konsolidácia pôžičiek – kde ju získať?

Konsolidácia pôžičiek je finančná služba, ktorú dnes ponúka veľa bankových ale aj nebankových spoločností. Ide vlastne o spojenie viacerých menších pôžičiek do jedného veľkého úveru s cieľom znížiť mesačné splátky pôžičiek. Takže budete platiť menej ako keby ste platili pôžičky samostatne. Veľmi dôležité pri tejto pôžičke je aj to, že vďaka tejto pôžičke môžete získať aj nižšiu úrokovú sadzbu a dokonca dlhšiu splatnosť pôžičky.

Konsolidáciu môžete využiť na: konsolidáciu pôžičiek od bánk aj nebankoviek, na vyplatenie nákupov cez splátkové spoločnosti, na zaplatenie kreditných kariet alebo na vyplatenie kontokorentu. Vybavenie konsolidačnej pôžičky je samozrejme zadarmo, väčšinou stačí, že vyplníte krátku online žiadosť a napíšete koľko peňazí mesačne platíte, resp. koľko máte ešte zaplatiť.

Konsolidácia pôžičiek v banke

Banková konsolidačná pôžička je dostupná iba pre klientov, ktorý svoje súčasné pôžičky, resp. záväzky platili načas. Takže pre tých, ktorí nie sú v registroch dlžníkov. A práve toto môže byť pre mnohých ľudí, ktorí potrebujú znížiť mesačné splátky na úveroch veľký problém. V tomto prípade už ostáva vyskúšať len nebankové pôžičky. Všetko je ale posudzované individuálne a možno vám schvália pôžičku aj v banke, záleží od vašej bonity pre banku, prípadne ručenia. O konsolidáciu pôžičky môžete požiadať napríklad u banky Zuno.

Konsolidácia pôžičiek v nebankovej spoločnosti

Nebanková konsolidačná pôžička je veľmi obľúbená hlavne preto, že spoločnosti ju poskytujú aj bez skúmania registra dlžníkov a tak môže o zlúčenie pôžičiek požiadať takmer každý. Pri tomto konsolidovaní pôžičky cez nebankovú spoločnosť samozrejme musíte počítať s vyšším úrokom ako v banke. Je to daň hlavne zato, že nebankové subjekty neoverujú vašu bonitu, ste pre nich proste rizikový klient, a tak sa musia nejako brániť proti prípadnému nesplácaniu.

Podmienky na konsolidovanie

Každá spoločnosť posudzuje klienta individuálne, ale pre väčšinu konsolidačných pôžičiek potrebujete dodržať minimálne tieto podmienky:

  • vek od 18 rokov
  • máte aktuálne minimálne 2 rôzne nesplatené finančné záväzky (pôžička, splátka kreditky, prečerpanie účtu, …)
  • potvrdenie o sumách, ktoré potrebujete ešte splatiť voči jednotlivým spoločnostiam, pričom musíte mať aj potvrdenie, že je tieto pôžičky možné predčasne splatiť. Dávajte si však pozor aj na to, že niektoré spoločnosti si za predčasné splatenie môžu účtovať poplatky, takže konsolidácia by sa vám mohla aj predražiť.

Aké doklady potrebujem na konsolidáciu pôžičky?

  • Pri konsolidácii pôžičiek potrebujete predložiť potvrdenie o príjme – výšku čistého mesačného príjmu, 2 doklady totožnosti (občiansky, pas, vodičský preukaz, rodný list, kartička poistenca)
  • výpis z bankového účtu (3-6 mesiacov podľa spoločnosti)
  • zmluvy o pôžičkách, ktoré máte práve uzatvorené
  • doklad o vašom trvalom bydlisku (platby za nájom, sipo, faktúra za elektrinu, plyn, mobil)

Výhody konsolidovania pôžičiek

  • zjednodušenia splácania – iba jedna platba mesačne
  • výhodnejší úrok ako pri splácaní pôžičiek samostatne
  • predĺženie doby splácania pôžičky = zníženie mesačnej splátky
  • bez ručenia (ručiteľom alebo nehnuteľnosťou)

Nevýhody konsolidovania pôžičiek

  • nutnosť predložiť výšku čistého príjmu
  • poplatky za predčasné splatenie u iných pôžičiek
  • obmedzená maximálna výška konsolidácie – napr. do 20 000 eur (záleží od konkrétnej spoločnosti)

Konsolidáciu pôžičiek dnes ponúkajú prakticky všetky banky aj nebankové spoločnosti, pričom v rámci bánk ponúka najlepšie podmienky na konsolidáciu banka Zuno.

5/5 - (1 vote)
Ivan Kudroč

Ivan Kudroč

Redaktor portálu xPozicky.sk. Vyštudoval ekonomickú univerzitu a zaujíma sa o rôzne finančné produkty, makroekonomiku, spotrebiteľské správanie a investovanie. Rád trávi čas s rodinou a priateľmi a okrem toho píše pre viacero internetových magazínov o bývaní alebo cestovaní.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *