8 rád a tipov pre vybavenie pôžičky

Predtým ako si požičiate peniaze, teda vybavíte pôžičku, úver či hypotéku od banky, nebankovej spoločnosti alebo súkromného investora, tak by ste  by ste mali prečítať niekoľko základných zásad o požičiavaní peňazí, aby ste nenaleteli nejakému podvodníkovi alebo neserióznej inštitúcii. Tieto základne zásady, ktoré Vám môžu ušetriť veľa starostí a peňazí sme popísali v tomto článku. 

Pôžička na čokoľvek

Ešte pred žiadosťou o pôžičku si však dôkladne zvážte či ponúkané peniaze naozaj potrebujete, či sa nedokážete zaobísť aj bez pôžičky alebo či budete vedieť požičané peniaze načas splácať. Ak potrebujete peniaze na nákup drobností, tak zvážte zaobstaranie kreditnej karty od vašej banky.

Základné zásady pri požičiavaní peňazí

Základným krokom k vybaveniu pôžičky je výber seriózneho poskytovateľa, k serióznym poskytovateľom patria hlavne banky a veľké nebankové spoločnosti overené množstvom klientov, ktorí si od nich už požičali peniaze.

  1. Pred požičaním akejkoľvek čiastky si vždy podrobne prečítajte zmluvu o pôžičke, pretože poskytovateľ Vám môže zabudnúť povedať všetky informácie o pôžičke.
  2. Nikdy neplaťte žiadne poplatky za vybavenie pôžičky vopred. Na internete totiž môžete nájsť mnoho ľudí, ktorí si vezmú poplatok za vybavenie pôžičky vopred a vzápätí sa pod nimi zľahne zem. Solídne firmy a solídni poskytovatelia si žiadne poplatky vopred neúčtujú.
  3. Svoje osobné údaje typu občiansky preukaz, pas neposkytujte bez overenia poskytovateľa pôžičky. Na internete sú rôzni ľudia, ktorí sa môžu pokúsiť niektoré vaše osobné údaje zneužiť.
  4. Dávajte si pozor na skryté poplatky. Zistite si aké sankcie vám hrozia pri porušení zmluvy, prípadne pri omeškaní splátok pôžičky. Informujte sa aj o poplatkoch za predčasné splatenie úveru.
  5. Pýtajte sa na všetky výdavky, ktoré súvisia s pôžičkou (napr. poplatky za vedenie úverového účtu). Vyžadujte aj informácie o výške RPMN, ktorá vám prezradí výšku nákladov spojených s pôžičkou či úverom.
  6. Vopred si spočítajte koľko si chcete požičať a akú dobu chcete požičanú sumu splácať.
  7. Poistite sa aj proti neschopnosti splácať. Môže Vám to pomôcť, aj prídete o zamestnanie a budete v dočasnej neschopnosti splácať.
  8. Neriešte problémy so splácaním pôžičky ďalšou pôžičkou.
  9. Ak nestíhate splácať, tak kontaktujte poskytovateľa pôžičky a dohodnite s ním spôsob riešenia situácie.

Prevádzkovateľ portálu xPozicky.sk nenesie žiadnu zodpovednosť za škody, ktoré by užívateľom alebo tretím osobám priamo, nepriamo či náhodne vznikli v dôsledku alebo v súvislosti s využívaním služieb xPozicky.sk. Aktuálne podmienky portálu xPozicky.sk nájdete v podmienkach používania na tejto stránke. Pozrite si ponuku pôžičiek bez overovania príjmu.

5/5 - (1 vote)
Ivan Kudroč

Ivan Kudroč

Redaktor portálu xPozicky.sk. Vyštudoval ekonomickú univerzitu a zaujíma sa o rôzne finančné produkty, makroekonomiku, spotrebiteľské správanie a investovanie. Rád trávi čas s rodinou a priateľmi a okrem toho píše pre viacero internetových magazínov o bývaní alebo cestovaní.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *