Povolené prečerpanie účtu

Kontokorent alebo povolené prečerpanie účtu nie je žiadnou novinkou. Túto službu ponúkajú k bežnému účtu všetky banky. Túto službu často poskytujú banky k študentským účtom, na ktorých je pravidelný príjem. Ako to teda presne funguje a koľko stojí? Služba kontokorent je na trhu dlho, ale napriek tomu o nej mnoho ľudí vôbec nevie. Väčšina bánk ponúka túto službu pre niektorých možno aj pôžičku za poplatok k bežnému účtu. Poskytne Vám tak peňažnú rezervu, inými slovami umožní ísť na bežnom účte do záporného zostatku.

Funguje teda na pokrytie veľmi krátkodobej potreby finančných prostriedkov, spravidla s nutnosťou dorovnania do jedného mesiaca. Ide o bežnú službu, ale príliš sa o nej nehovorí, pretože sa v tejto oblasti nič zásadné nezmenilo.

Pozor na poplatky z povoleného prečerpania

Ak využívate alebo máte v úmysle kontokorent často využívať, tak si vyberte banku, v ktorej môžete účet s povoleným prečerpaním zriadiť. Kým úroková miera pre kontokorent sa u väčšiny bánk ustálila na asi 19% pa, tak sú veľké rozdiely v poplatkoch. Niektoré banky ponúkajú povolené prečerpanie za pevný mesačný paušál, iní si účtujú poplatok za každé prečerpanie. Takže si radšej porovnajte, ktorá banka najviac vyhovuje vašim potrebám.

5/5 - (1 vote)
Ivan Kudroč

Ivan Kudroč

Redaktor portálu xPozicky.sk. Vyštudoval ekonomickú univerzitu a zaujíma sa o rôzne finančné produkty, makroekonomiku, spotrebiteľské správanie a investovanie. Rád trávi čas s rodinou a priateľmi a okrem toho píše pre viacero internetových magazínov o bývaní alebo cestovaní.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *